Девет неща, които не знаете за "Гугъл"

По материали от "Класа" 30 януари 2008 , 25 стр. и pressboard.info.

След като американската корпорация "Гугъл" за втора поредна година оглави класацията "Най-желан работодател" специалистите от списание "Форбс" потърсиха причините за това.

За да станеш служител на компанията, талантът е задължителен, заплащането е повече от добро, а кафетерията на главния офис е легендарна.

Но какво още създава тази приятелска атмосфера в "Гугъл"? Дали успехите на компанията се дължат на специалните системи за вентилация на въздуха или на собствената социална мрежа между работниците?

I Скутерите – вън, колелата са на първа линия

След години, в които кампуса на главната квартира в Маунтин Вю се разрастваше, беше време да се реши с какво да се предвижват служителите между отделните сгради. Скутерите със сигурност отпаднаха и днес служителите на "Гугъл" карат колела. Това е основният транспорт в корпорацията.

2 Филмови вечери

Как може да се съберат и организират 6000 служители да отидат едновременно на кино? Специалистите по човешки ресурси в американската корпорация знаят как да го направят. Те наемат цели кинокомплекси за 24 часа и естествено филмите са само най-популярните. Такива киновечери "Гугъл" организира с филми от ранга на "Властелинът на пръстена" и "Трансформърс". Като бонус и комплимент за служителите те имат право да си доведат по един гост.

З. "Гугъл" майки

Вашето сладко отроче може би е прекалено малко да работи в "Гугъл", но това не означава, че работодателят ви не се интересува от безценното ви бебе. Новата корпоративна политика позволява на младите майки да си вземат до 18 седмици платена отпуска по майчинство, а на татковците – до 7 седмици. Друг бонус са безплатните детски занимални, в които може да се остави спокойно всяко дете, докато родителите му си изпълняват служебните задължения.

4 "Гугъл" си има собствен "Фейсбук"

Вътрешната мрежа на корпорацията се казва "Мома" (Мота). В нея се съхранява обичайната корпоративна информация, като приходи, печалби, официални писма, обръщения и досиетата на новопостъпилите служители. Но често именно вътрешната мрежа се използва за търсене на приятели и запознанства между колеги. Така тя се превръща в една ми-нисоциална мрежа, която поддържа снимките и профилите на всички 15 916 работници в компанията.

5 Дори и въздухът е различен

Слънчеви панели, рециклирани килими и безплатен обществен транспорт са само част от "зелените" практики, които "Гугъл" упражнява. Последната инициатива на компанията беше инсталирането на специална ековъздушна система в кампуса в Маунтин Вю. Благодарение на нея въздухът се пречиства от излишните токсини и микроби.

Тази мярка е взета с оглед на това, че ако ви се наложи да работите цяла вечер, е важно да дишате само свеж въздух.

6 Шегичките на "Гугъл"

Не трябва да се вярва на всичко, което може да се открие в търсачката – поне докато не се провери коя е датата от календара. Традиция на фирмата е на всеки 1 април да измисля по една нестандртна шега за своите служители и потребители за поддържане на доброто настроение.

Само част от лъжите на 1 април, които "Гугъл" пусна, бяха фалшива обява, за наемане на хора за работа на Луната, както и лансирането на собствена напитка за стимулиране на мозъчната дейност, наречена "Гугъл глътка". Но фалшивите информации покрай първи април изиграха и лоша шега на американската корпорация. Точно на 1 април 2004 г. "Гугъл" пусна своята поща Gmail, но много от потенциалните потребители сметнаха, че това е поредната първоаприлска шега.

7 Клубове по интереси

Един от начините, чрез които "Гугъл" задържа и подсилва своите най-талантливи служители, са клубовете по интереси. Всеки от работниците може да се запише в някой от социалните мрежи на организацията: има клубове за чернокожи (Black Googler Network), за жени инженери (Google Women Engineers), както и специален клуб – GLBT за гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални служители (Gay, Lesbian, Bisexual and Transgender Googlers).

8 Големият вход

Успех за фирмата беше социалната мрежа "Оркът", която се превърна в голям хит в Бразилия. По стечение на обстоятелствата точно Бразилия е източник на елегантните дървени плоскости, от които са направени стълбите в основната сграда на компанията в Маунтин Вю. В офиса й в Ню Йорк входът се пази от не по-малко впечатляващ макет на "Емпайр стейт билдинг" изграден от купчета лего.

9 Безплатен обяд

Пърокачествени вкусотии, и то в огромно количество. Така глезят своите служители в "Гугъл". Едно от корпоративните правила в организацията е служителите да не се намират на повече от 100 фийта разстояние от храната. Именно заради това претрупаните секции със снаксове и суха храна, както и ресторанти, са на всеки ъгъл.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.