Германски акцент в iPhone

Balda е вероятният производител на сензорни екрани за най-новия продукт на Apple

Джак Юинг и Арик Хаселдал, BusinessWeek

МИНАЛАТА година не беше благосклонна за германския производител на компоненти за мобилни телефони Balda. Компанията направи две предупреждения за по-ниски от очакваните печалби, съкрати 70% от 2400-те си германски работници и отчете загуби, равняващи се на 13% от продажбите. Защо тогава гигант като Apple Inc. избра Balda да сключи договор за производство на сензорни екрани, които са най-важният елемент от дизайна на дългоочаквания iPhone?

Макар че нито Balda, нито Apple са потвърдили официално новината, в специализираните среди е публична тайна, че поръчката за изработване на сензорните екрани е възложена именно на германската компания. В момента тя единствена в света е в състояние да произвежда милиони високотехнологични дисплеи с малък формат, от които се нуждае Apple. Ho Apple не е единствената глобална компания, която разчита на Balda – производител с доказано име в Германия. Nokia, Sony Ericsson u Motorola са клиенти на Balda, a редица прозорливи инвеститори изкупуват дялове от компанията със седалище в северозападния германски SPA курорт Бад Ойнхаузен. Само през последните няколко месеца собственици на значителни дялове от Balda станаха компанията за фондов мениджмънт FMR Corp., по-известна като Fidelity, и базираната в Ню Йорк Wyser-Pratte Management Co.

Няма нищо чудно в това тяхно решение. В началото Balda придобива известност като производител на пластмасови панели за клетъчни телефони, но добре планирана сделка с киmaucku производител на сензорни екрани катапултира германската компания към нови измерения, където бизнесът носи добри печалби. Прилагайки китайската технология, Balda произвежда екрани със стъклено покритие, които са значително по-чувствителни, по-тънки и по-неподатливи на надраскване или зацапване в сравнение с масово разпространените пластмасови дисплеи. Те се отличават с по-добра резолюция и за разлика от конвенционалните сензорни екрани, които се „объркват“ при докосване с повече от един пръст, дисплеите на Balda могат да различават едновременно натискане с повече от един пръст. Наред с плановете за пускането на iPhone през юни от Apple вече са патентовали софтуер, благодарение на който потребителите, приплъзвайки палеца и показалеца си върху дисплея, ще могат да увеличават или да смаляват дадено изображение. С вече постигнатото Balda „изглежда на светлинни години пред конкурентите си“, отбелязва инвеститорът Гай П. Визер-Прат, който вече е собственик на 7% от Balda и твърди, че ще закупи още дялове от бизнеса.

Обратът в съдбата на Balda е забележителен предвид трудностите й само допреди няколко месеца. Първият удар дойде миналата година, когато тайванският производител на електроника BenQ Corp., основен клиент на Balda, обяви в несъстоятелност своето подразделение в Германия, специализирано в производството на мобилни телефони, едва 12 месеца след като го придоби от Siemens. В същото време водещият бизнес на Balda в областта на панелите за мобилни телефони усети последствията от рязко падналите цени. Общите продажби спаднаха със 7% до $482 млн. през 2006 г., а компанията понесе загуби от $64 млн. преди данъчно облагане – почти на същата стойност, колкото печалбата от предходната година. Акциите се сринаха с близо 60% за периода април-октомври, когато компанията направи второ предупредително съобщение за прогнозната печалба.

Може би е по-точно да се каже, че Balda преживя корпоративния еквивалент на няколко едновременни трансплантации. Компанията продаде пет от шестте си германски предприятия, след което отвори нови производства в Китай и Индия. Освен това купи 50% от ТРК Holding, китайска компания – собственик на ключовата технология на сензорните екрани.

Преобразяването на Balda беше посрещнато в началото с огромен скептицизъм – до такава степен, че анализаторът на германската банка Sal. Oppenheim Jr. Николас фон Щакелберг дори отлетя за Китай, за да се увери лично, че ТРК е именно това, което Balda твърди. Щакелберг се завърна силно впечатлен от модерната производствена база на ТРК и лично от тайванския й основател Майкъл Чанг. Като част от сделката семейството на Чанг придоби 15% от Balda и в момента е най-големият акционер в компанията. „Той е изключително енергична личност“, смята Щакелберг, който по-късно подобри рейтинга на Balda до „купувай.“

МАСИВЕН ПОТЕНЦИАЛ

ИМА И ПЕСИМИСТИ, които все още се чудят дали Balda ще успее да си възвърне инвестицията. Компанията обеща да увеличи тазгодишната печалба преди облагане до $65 млн. При продажби от $845 млн. това е недостижима цел според някои анализатори.

Инвеститорите обаче не губят оптимизъм. Акциите на Balda отскочиха с 55% от „дъното“, достигнато през ноември. Fidelity увеличи дела си до 10%, след като обяви през март придобиването на 5-процешпен дял. Вероятна причина за появилия се оптимизъм са очакванията iPhone да даде тласък за повече иновационни приложения на сензорния дисплей при други мобилни устройства, както и при високотехнологичните приложения, например МРЗ плеъри, медицинско оборудване и евентуално домашни уреди като тостери и хладилници.

На дисплея

Как екраните на Balda ще обогатят iPhone:

¦ Повърхността е по-неподатлива на драскане от съществуващите дисплеи

¦ Устойчиви на замърсяване, което е важно за устройство, управлявано с пръсти

¦ Обложката и дисплеят на телефона са неделимо цяло, което дава възможност за изключително тънък дизайн

¦ Възможност за сензорни бутони, натискани от няколко пръста едновременно

Данни: Balda. BusinessWeek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.